학회소식
The Korean Nutrition Society
학회소식

공지사항

  •  
  • 학회소식
  • 공지사항
제목 JNH 2024년 2월호 e-journal 구축 완료 안내
작성자 (사)한국영양학회 작성일 2024년 2월 29일 목요일 조회 336
첨부파일
 
 
Table of Contents Alert
Volume 57(1); February 2024
Research Articles
1
Development of an evaluation tool for dietary guideline adherence in the elderly
노인의 식생활지침 실천 평가도구 개발
임영숙, 오지수, 김혜영(A).
16
Effects of autumn olive berry on insulin resistance and hyperglycemia in mice fed a high-fat, high-sucrose diet
고지방·고단순당 식이 섭취 마우스에서 토종보리수 열매의 인슐린 저항성 및 고혈당 개선 효과
최하늘, 조애진, 김하나, 김정인.
27
The effects of Syzygium aromaticum L. administration on lipid and muscle metabolism in obese rats subjected to moderate-intensity exercise
중강도 운동을 실시한 비만 쥐에서 정향 투여가 지질과 근육 대사에 미치는 영향
김민주, 노성수, 서성욱, 김경, 신미래.
43
The anti-cancer effect of pomegranate-derived nanovesicles on MDA-MB-231 breast cancer cells
MDA-MB-231 유방암 세포에서 석류 유래 나노베지클의 항암효과
김동하, 김지수, 권인숙, 조영은.
53
Effects of oxypeucedanin hydrate isolated from Angelica dahurica on myoblast differentiation in association with mitochondrial function
백지에서 추출한 oxypeucedanin hydrate의 미토콘드리아 기능 관련 근생성 효과
송은주, 허지원, 장지희, 권윤주, 정윤희, 김민정, 김성은.
65
Correlation between sodium intake and obesity with related factors among Koreans: a cross-sectional study on dietary intake and eating habits
Park JS, Akbar H, Yim JE.
75
Effect of web-based personalized nutrition management on gut microbiota in Korean patients with irritable bowel syndrome aged between 20 and 30 years
Na W, Oh D, Hwang S, Sohn C.
88
Association between Korean Healthy Eating Index and abdominal obesity in Korean adults: the mediating effect of high-sensitivity C-reactive protein
한국 성인의 식생활평가지수 및 복부비만의 관계: 고감도 C-반응 단백질의 매개효과
윤진아, 신다연.
105
Atherogenic index of plasma and its association with food group intake in Korean adults: based on the baseline data of KoGES-HEXA study
우리나라 성인에서 atherogenic index of plasma와 식품군 섭취의 관련성: 도시기반 코호트 자료를 활용하여
신혜란, 송수진.
120
Factors affecting sugar intake in adults based on the social cognitive theory
사회인지론에 근거한 성인의 당류 섭취에 영향을 미치는 요인
김길례, 이연경.
136
Development of evaluation items for adolescents’ dietary habits and nutritional practices reflecting eating behaviors and food environment
식행동, 식생활 환경을 반영한 청소년의 식생활·영양 실천 평가 항목 개발
임지민, 서혜지, 오지은.
153
The association between COVID-19 and changes in food consumption in Korea: analyzing the microdata of household income and expenditure from Statistics Korea 2019–2022
코로나19와 한국 식품 소비 변화의 관계: 2019–2022년 통계청 소비자 가계동향조사를 활용하여
엄하람, 김경희, 조성환, 문정훈.